CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Nová funkce Memory způsobila průlom: ChatGPT Plus získá „pamatováka“

Lidská paměť si nepamatuje nic navždy. Cokoliv, co delší dobu nepoužijeme, zapomeneme. Včetně možnosti chůze a mluvy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tím bych si nebyl tak úplně jistej.
Například v mládí jsem slyšel nějakou skladbu a pamatoval jsem si ji. Pak jsem ji dlouhá léta neslyšel a fakticky jsem na ni úplně zapomněl. Po několika desetiletích přišel nějaký impulz, který způsobil, že jsem si ji vybavil (kus textu, nějaká souvislost, nevím přesně, to je jedno, ale znění té skladby samotné to nebylo). Tu skladbu jsem si pak vybavil i s drobnými detaily. Ne hned, ale postupně během pár minut najela. Prostě jsem to z té dlouhodobé paměti vytáhl.

Ale samozřejmě, jsou i věci, které si nevybavím, i když mi to někdo líčí v barvách, jak to či ono bylo, a já u toho byl (aspoň oni to říkají). Ale že bych byl schopen zapomenout cokoli, o tom bych si tedy dovolil pochybovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jenom znamená, že dotyčná synapse tam ještě byla, ale v dormantním stavu. Dalších pár desítek let a zmizela by úplně.
Nejsem neurobiolog, ale lidskou paměť chápu jako "refresh RAM" - něco musí občas tu "paměťovou buňku/synapsi" přečíst, aby ji mozek považoval za relevantní. Zřejmě ta skladba má asociace na jiné písničky, takže i když není přímo ta, kterou si vybavíš, když posloucháš jiné, ten proces skenování ji musel zachytit a minimálně ji refreshnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A je to tady Cimrmanova pomněnka a zapoměnka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.