CDR.cz - Vybráno z IT

Poznámkový blok vstává z mrtvých. Další inovace jsou na obzoru

Nové funkce se objevily v Poznámkovém bloku od Windows. Microsoft totiž přináší kontrolu pravopisu a automatické opravy.

V době, kdy se nové technologie rychle rozvíjejí a uživatelé po celém světě hledají stále efektivnější způsoby, jak využívat svá zařízení, se zdá, že i staré známé aplikace mají co dohánět. Jedním z těchto starých známých aplikací je Poznámkový blok, který je dlouholetým společníkem uživatelů operačního systému Windows. Ačkoli se mnoho let zdálo, že se jeho vývoj zastavil a že se jedná o aplikaci, která je tak trochu zastaralá, se ukazuje, že Microsoft dává této ikonické aplikaci druhý dech.

Při pohledu na poslední aktualizace Poznámkového bloku, které jsou momentálně k dispozici pro uživatele Windows Insiders na kanálech Canary a Dev, je patrné, že Microsoft se rozhodl přinést do této staré aplikace několik moderních funkcí. Jednou z těchto nových funkcí je kontrola pravopisu a automatické opravy. To jsou funkce, které jsou již běžným standardem v mnoha textových editorech, ale pro Poznámkový blok představují velký posun vpřed.

Zdroj: Shutterstock

Kontrola pravopisu v Poznámkovém bloku umožňuje uživatelům snadno identifikovat překlepy a gramatické chyby ve svém textu. Jednoduše stačí kliknout pravým tlačítkem myši na slovo nebo stisknout kombinaci kláves Shift + F10 a zobrazí se nabídka s návrhy oprav. Tato funkce je užitečná nejen pro běžné uživatele, ale také pro programátory a vývojáře, kteří často používají Poznámkový blok pro úpravu souborů kódu.

Další zajímavou funkcí je možnost nastavení, která umožňuje uživatelům přizpůsobit chování kontroly pravopisu pro různé typy souborů. To je obzvláště užitečné pro ty, kteří používají Poznámkový blok k úpravě konfiguračních souborů nebo souborů protokolu, kde by běžná kontrola pravopisu mohla být rušivá.

Je jasné, že tato aktualizace poukazuje na to, že i staré aplikace mohou mít ještě spoustu co nabídnout. Ačkoli Poznámkový blok stále není plnohodnotným textovým editorem jako WordPad, přidání těchto nových funkcí je jasným signálem, že Microsoft se snaží udělat z této ikonické aplikace moderní nástroj pro úpravu textu.

Zatímco se čeká na široké uvolnění této aktualizace pro všechny uživatele Windows 11, je jasné, že Microsoft má v plánu dát Poznámkovému bloku ještě mnoho dalších vylepšení a inovací. A pro uživatele, kteří stále zůstávají věrní této ikonické aplikaci, to znamená, že mají stále mnoho důvodů k radosti.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Poznámkový blok vstává z mrtvých. Další inovace jsou na obzoru

Čtvrtek, 28 Březen 2024 - 07:17 | x3m | Nie dakujem, nechcem. Notepad je preto dobry,...
Pondělí, 25 Březen 2024 - 18:24 | Stan | Kdyby raději opravili chyby s kopírováním textu...
Pondělí, 25 Březen 2024 - 13:50 | RedMaX | "Ačkoli Poznámkový blok stále není...
Pondělí, 25 Březen 2024 - 10:10 | Gaunter | @ RedMaX: Článok píše len o Notepadu a WorPad...
Pondělí, 25 Březen 2024 - 07:49 | RedMaX | Jak může být WordPad plnohodnotný textový editor...

Zobrazit diskusi