CDR.cz - Vybráno z IT

Apple umožní distribuci aplikací na webech vývojářů

Zdroj: Shutterstock

Jednou z nejvíce diskutovaných novinek je možnost distribuce aplikací pro iOS přímo prostřednictvím webových stránek v Evropské unii. Tato změna má potenciál zásadně proměnit způsob, jakým vývojáři přistupují k distribuci svých aplikací.

Od chvíle, kdy Apple oznámil, že umožní uživatelům iOS v EU využívat obchody s aplikacemi třetích stran, se diskutovalo o dalších změnách v distribuční politice. Jednou z nejvýraznějších je nová možnost, která umožní vývojářům nabízet své aplikace ke stažení přímo z vlastních webových stránek. Tato inovace, plánovaná na letošní jaro, by měla umožnit vývojářům obejít aplikační ekosystém a distribuovat své aplikace samostatně.

Pro splnění podmínek pro webovou distribuci budou vývojáři však muset dodržovat určitá kritéria stanovená Applem. Mezi tyto požadavky patří registrace pod novými pravidly App Store, platba poplatku za každou instalaci uživatele nad určeným limitem a členství v programu Apple Developer Program po dobu minimálně dvou let. Důležitým kritériem je také historie aplikace, která musela dosáhnout určitého počtu instalací v předchozím kalendářním roce.

Zdroj: Shutterstock

Apple tímto krokem usiluje o minimalizaci rizika neoprávněné distribuce aplikací, jako jsou ty, které obsahují malware nebo podporují pirátství. Nicméně, někteří kritici upozorňují, že společnost se může zaměřovat pouze na formální dodržování právních předpisů EU a přehlížet jejich skutečný záměr. Otázkou také zůstává kontrola, kterou si Apple udržuje nad procesem stahování aplikací z webu.

To ale také znamená, že populární platformy jako Epic Games, Xbox nebo Meta mohou nabízet svá vlastní tržiště aplikací pro iOS. Vývojáři díky tomu mohou přesměrovávat uživatele přímo na svůj web. A právě tento krok by nejspíš z velké části vyřešil problém, který vznikl u hry Fortnite.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Apple umožní distribuci aplikací na webech vývojářů

Žádné komentáře.