CDR.cz - Vybráno z IT

První dojmy z BenQ JoyBee GP3, miniprojektorem na cesty

BenQ JoyBee GP3
Pokud si vzpomenete na recenzi projektoru BenQ W1070, teď tu máme něco neméně zajímavého - projektor, který si snadno vezmete kamkoliv. Kompaktní BenQ JoyBee GP3.

Pro představu: tenhle projektor vypadá asi jako dvojice minipočítačů Gigabyte Brix na sobě, je tedy opravdu malý! Rozměry jsou 140x130x53 mm. Dostanete k němu i praktické pouzdro, do kterého se vejde společně i s adaptérem a kabelovým příslušenstvím. Takové balení pak přenesete kamkoliv, ať už do nějakého meeting roomu nebo třeba na zahradu, kde ihned můžete začít promítat.

0708

Navzdory velikosti to ale umí vykouzlit 1280x800 pixelů a dokáže dostatečně osvítit i čtyřmetrovou úhlopříčku. (Kdo by to do něj řekl?) Projektor je typu DLP s lampou LED Osram Q9 o životnosti krásných 20 až 30 tisíc hodin. Kontrast prý 10 000 : 1, jas 300 ANSI Lumenů. Zoom zde nenajdete, pouze ostření, velikost obrazu je 40" ze vzdálenosti 1 m, maximum je 160" (4 metry).

g7g8

Co nás však na první pohled zarazilo, je jeho DLP matice. Pixely jsou otočené o 45° a projektor tedy na všem nutně interpoluje. Jeden by řekl, že snaha je eliminovat vliv nízkého rozlišení (aby obraz vypadal ve vyšším rozlišení), ale to se nějak nekoná. 1280x800 je někde na úrovni dnešních notebooků a u projektoru, který si můžete prakticky vzít do kapsy, je to naprosto dostatečné!

Důsledkem této technologie je bohužel deformace obrazu hlavně při sledování zblízka na například tenké čáry a písma. Defekty jsou stejné jako na klasické matici při zobrazení šikmých čar a elementů. Nicméně při sledování multimédií (prezentací a filmů) ze vzdálenosti tak 3 metry na úhlopříčce 4 metry si prakticky ničeho nevšimnete, a možné že ten obraz i vypadá lepší (subjektivní).

0203

Domníváme se, že je to celé možná nějaký limit technologie: zkrátka vecpat tolik schopností do takového "prcka" asi jinak není možné. Z hlediska konektivity je to připojitelné snad ke všemu podstatnému, co nás napadne: miniHDMI (1.3), D-sub, RCA a komponentní video (kvůli velikosti na speciálním kabelu), USB pro disky, čtečka karet SDHC (max. 32 GB), audio vstup jack a dock pro iPod/iPhone. K dispozici je i 2GB vlastní paměť (900 MB volno pro uživatele). K tomu má i dvojici 2W reproduktorů, které pro základní ozvučení postačí. A to jsem málem zapomněl na podporu bezdrátového připojení skrze poskytnutý USB dongle (Windows a Mac).

04a0405

To je vcelku slušný seznam. To takhle máte projektor někde v kanceláři, nahrajete si do něj soubor prezentace, fotky z dovolené, zkrátka cokoliv, přenesete jej někam, položíte na stůl a můžete prezentovat. Například firemní video prezentace na vánočním večírku na něm vypadala překvapivě dobře i bez stoprocentní tmy. A my měli strach, že na něm téměř nic neuvidíme. :)

0609

Samotný projektor váží půl kila a BenQ k němu poskytuje i baterii (není v balení), která přidá další půl kila navíc. S ní pak můžete prezentovat klidně i někde v terénu, výdrž se pohybuje okolo 2,5 hodiny, což je příjemná hodnota. Nabíjecí proces trvá 3,5 hodiny.

10300

BenQ JoyBee GP3 sice plně nenahradí projektor typu W1070, ale dá na frak i běžným projektorům za 10 tisíc, a rozhodně nabídne vynikající mobilitu a použitelnost v různých podmínkách a při dobré (až překvapivě dobré) kvalitě obrazu. Dát za něj ale 10 500 korun může někomu přijít přeci jenom hodně. Ono však za "svítím kdekoliv" projektor mě osobně to přijde jako akceptovatelná částka.

Tagy: 

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První dojmy z BenQ JoyBee GP3, miniprojektorem na cesty

Středa, 8 Leden 2014 - 01:16 | VoDa | Mam jeste mensi projekturek od 3M MP220 kterej ma...
Úterý, 7 Leden 2014 - 19:24 | BTJ | Fakt by me zajimalo jak tech 300 lumenu sviti...
Úterý, 7 Leden 2014 - 10:30 | Ladislav László | S takovýma vyblitýma barvama je to vhodné pouze...
Úterý, 7 Leden 2014 - 08:12 | lto | Fujisu ma projektor v notebookoch, dava sa to bay...

Zobrazit diskusi