CDR.cz - Vybráno z IT

Dav lidí nebo jen jeden chodec: Jak ChatGPT řeší morální dilemata v autosektoru?

Zdroj: Shutterstock

V digitálním věku se technologie autonomního řízení stává stále běžnější. Spolu s tím vzniká otázka, jak budou umělé inteligence, které řídí tyto vozidla, reagovat na nečekané situace na silnici, zejména ty, které vyžadují morální rozhodnutí. Nedávný výzkum se zaměřil na to, jak se jazykové modely, jako je ChatGPT, vypořádají s etickými dilematy v automobilovém sektoru.

Začněme situací, kterou jistě známe z etických diskusí - problém s vozíkem. Auto se blíží k davu lidí, ale má možnost se vyhnout tím, že přejede do jiného pruhu, kde je pouze jeden chodec. Co uděláte? To není jen filozofická otázka - pro vývojáře autonomních vozidel je to skutečný problém, který je třeba vyřešit.

Výzkumníci se obrátili na technologii chatbotů, jako je ChatGPT, aby zjistili, jak by takové systémy řešily etické otázky při řízení vozidel. Společnost Ghost Autonomy dokonce experimentovala s integrováním ChatGPT do svého softwaru autonomního řízení.

Kazuhiro Takemoto z Kyushu Institute of Technology se pokusil zjistit, zda chatboti dokáží dělat podobná morální rozhodnutí jako lidé. V jeho studii, nedávno publikované v časopise Proceedings of the Royal Society, analyzoval reakce různých jazykových modelů na více než 50 000 scénářů, vytvořených v rámci projektu Moral Machine.

Zdroj: Shutterstock

Výsledky naznačují, že chatboti jako ChatGPT často preferují zachování lidských životů a upřednostňují bezpečnost cestujících a chodců. Nicméně některé modely mohou mít odlišné preference a ne vždy poskytují jednoznačné odpovědi.

Další výzvou je fakt, že většina dat použitých k výcviku těchto modelů pochází ze západních zdrojů, což může vést k implicitní diskriminaci. Například výzkum naznačuje, že chatboti mají tendenci ochraňovat ženy před muži, což může být v rozporu s mezinárodními etickými standardy.

Je tedy nezbytné, aby výzkumníci lépe porozuměli tomu, jak tyto jazykové modely fungují, a zajistili, že jejich rozhodnutí jsou v souladu s etickými normami společnosti. To je klíčovým krokem směrem k integraci autonomních vozidel do našich životů.

Diskuse ke článku Dav lidí nebo jen jeden chodec: Jak ChatGPT řeší morální dilemata v autosektoru?

Neděle, 17 Březen 2024 - 18:38 | RedMaX | Jel jsem dneska autem (Hyundai i30) a furt mi to...
Neděle, 17 Březen 2024 - 15:14 | Ondřej Petržilka | Nemusí to být dokonalé, stačí když to má...
Neděle, 17 Březen 2024 - 10:11 | Vojtech Nekvapil | Systémy autonomního řízení a ai mají jedno velké...
Pátek, 15 Březen 2024 - 14:35 | DrStr | Vždycky jsem si říkal, že nejzásadnější rozdíl...
Pátek, 15 Březen 2024 - 11:33 | RedMaX | Stejně by mě zajímalo, jestli za ty nedokonalé...

Zobrazit diskusi