CDR.cz - Vybráno z IT

EU chce krotit krokodýly: Brusel představil nové zákony pro online platformy

Zdroj: Shutterstock

Evropská unie se rozhodla zpřísnit regulaci technologických gigantů jako Google, Facebook, Amazon, ale i ChatGPT. Cílem je prý zajištění férové hospodářské soutěže, dosažení ochrany spotřebitelů a dodržování evropských hodnot a práv. Evropská komise představila dva návrhy legislativních aktů: Zákon o digitálních službách (DSA) a Zákon o digitálních trzích (DMA).

DSA stanovuje řadu povinností pro poskytovatele digitálních služeb v EU. Mezi ně patří například zajištění transparentnosti reklamy, algoritmů a obsahu na online platformách; zajištění efektivního mechanismu pro odstraňování nezákonného obsahu z online platforem; zajištění ochrany svobody projevu a informací na online platformách; zajištění spolupráce s orgány dohledu a vymáhání práva v EU; nebo zajištění odpovědnosti za škody způsobené nezákonným obsahem nebo chováním na online platformách.

DMA stanovuje řadu zákazů a povinností pro velké technologické společnosti, které mají dominantní postavení na digitálním trhu. Mezi ně patří například zákaz zneužívání vlastních služeb nebo produktů k omezení hospodářské soutěže; zákaz zneužívání dat uživatelů nebo podniků k omezení hospodářské soutěže; zákaz zneužívání síťových efektů nebo ekonomiky rozsahu k omezení hospodářské soutěže; povinnost umožnit interoperabilitu a přenositelnost dat mezi různými službami nebo platformami; nebo povinnost otevřít klíčové služby pro konkurenty nebo inovátory.

Oba dva návrhy nařízení přitom ještě musí být ještě schváleny Evropským parlamentem a Radou EU. Pokud se tak stane, budou mít přímý účinek ve všech členských státech EU. DSA a DMA by mohly mít významný dopad na digitální služby a trhy v EU.

Zdroj: Shutterstock

Mohly by například zlepšit bezpečnost, transparentnost a odpovědnost online platforem; zlepšit ochranu spotřebitelů, uživatelů a občanů na online platforemách; zlepšit hospodářskou soutěž, inovaci a rozmanitost na digitálním trhu; zlepšit spolupráci mezi orgány a vymáhání práva v EU; nebo zlepšit pozici EU jako globálního hráče v digitální ekonomice.

DSA a DMA také pravděpodobně budou mít významný dopad na technologické giganty jako Google, Facebook, Amazon nebo ChatGPT

Diskuse ke článku EU chce krotit krokodýly: Brusel představil nové zákony pro online platformy

Pátek, 16 Červen 2023 - 08:09 | miro | úvodný obrázok pekne vystihuje podstatu tej...
Pátek, 16 Červen 2023 - 06:23 | Robin Seina | Vsadím se, že někde v tom bordelu budou schovaná...
Čtvrtek, 15 Červen 2023 - 11:03 | Arctia | EUVHP. Kupredu leva!
Čtvrtek, 15 Červen 2023 - 11:03 | Peca | Efekt bude spíš opačný: budeme mít všude další...

Zobrazit diskusi