CDR.cz - Vybráno z IT

Google nyní opravuje vyhledávání uživatelů. Kontroluje gramatiku a podání dotazu

Zdroj: Shutterstock

Nová funkce od Google umožňuje uživatelům provádět kontrolu gramatiky přímo ve vyhledávači. Díky umělé inteligenci mohou uživatelé zjistit, zda je jejich fráze nebo věta napsána gramaticky správně a získat nápovědu k její úpravě. Ačkoliv většina lidí možná na gramatiku ve vyhledávacích dotazech nedbá, nový nástroj může najít uplatnění zejména při důležitých komunikacích a obchodních transakcích. I když je zatím dostupný pouze v angličtině, v budoucnu se očekává rozšíření na další jazyky.

Google vám nyní může pomoci s kontrolováním gramatiky, přímo ve vyhledávači. Nová kontrola gramatiky poháněná umělou inteligencí je zatím dostupná pouze v angličtině a může uživatelům pomoci zjistit, zda je "fráze nebo věta napsána gramaticky správně, nebo jak ji opravit, pokud tomu tak není."

Jedná se o docela snadno použitelnou funkci. Stačí napsat větu nebo frázi do vyhledávače Google a za ní přidat slova: "kontrola gramatiky" nebo "zkontrolovat gramatiku". Někdy tyto fráze ani nejsou nutné, ale použití určitých slov špatným způsobem zajistí, že se nástroj zobrazí. Pokud je zadaná fráze správná, Google zobrazí zelený zaškrtávací symbol. Pokud však potřebujete trochu pomoci, Google nabídne správnou možnost.

Zdroj: Shutterstock

I když většina lidí pravděpodobně neklade důraz na gramatiku svých vyhledávacích frází. Dá se ale očekávat, že tento nový nástroj bude používám spíše obecněji. Uživatelé sem budou moci zkopírovat či napsta frázi, o které si nejsou jisti, zda je gramaticky správně. Gramatická přesnost je totiž velice důležitá například při obchodním styku, kdy vypovídá o určité serióznosti daného subjektu.

Na druhou stranu podobnou kontrolu pravopisu dnes v sobě má i každý e-mailový klient či textový editor. Vyvstává tak otázka, v jakých případech budou uživatelé tento nástroj vlastně využívat. Podle ifnormací od tiskové mluvčí Googlu, Colette Garcia, byl nástroj spuštěn již koncem června. Prozatím není dostupná informace, zda bude tento nástoj dostupný i pro češtinu. Dá se ale očekávat, že až se vyladí v angličtině, bude postupně nasazen i pro další jazyky.

Diskuse ke článku Google nyní opravuje vyhledávání uživatelů. Kontroluje gramatiku a podání dotazu

Čtvrtek, 31 Srpen 2023 - 19:26 | blablabla | "...kontrolu pravopisu dnes v sobě má i...
Čtvrtek, 10 Srpen 2023 - 13:46 | maruširi | Potvrzuji, nefunguje. Tenhle článek je další...
Středa, 9 Srpen 2023 - 21:16 | Jan Smetana | Vyzkoušeno, nefunguje. Google vyhledávač vrátí...

Zobrazit diskusi