CDR.cz - Vybráno z IT

Lék zpomalující příznaky Alzheimera dostal schválení FDA, je účinný a bezpečný

Zdroj: Shutterstock

Společnosti Eisai a Biogen obdrželi od Amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) potvrzení o účinnosti a bezpečnosti jejich léku Leqembi, který má zmírnit příznaky Alzheimerovy choroby v počátečních stádiích.

Alzheimerova choroba je velice vážným neurodegenerativním onemocněním mozku, které se obvykle projevuje ztrátou nerových buněk právě v některých částech mozku u osob starších 65 let, Největším problémem však je to, že je považována za nevyléčitelnou. Vývojem patřičných léčiv se ale zabývají vědecké týmy po celém světě. Nyní svitla malá naděje, protože Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) potvrdil účinnost a bezpečnost léku na Alzheimerovu chorobu, který se jmenuje Leqembi a pochází z laboratoří společností Eisai a Biogen.

Zdroj: Shutterstock

Tento přípravek sice nedokáže nemoc zastavit či zcela vyléčit, ale dokáže významně snížit postup. K potvrzení došlo již koncem ledna, ale podmínečně. Společnosti Eisai a Biogen měly totiž dodat ještě klinické studie, které by potvrzovaly účinky léku. To se stalo až nyní a ředitelka pro výzkum léků FDA, Teresa Buracchio, prohlásila: „Dnešním dnem dochází k ověření toho, že lék je zaměřený na základný chorobný proces Alzheimerovy choroby a prokázal klinický přínost v léčbě této vážné nemoci.“

Leqembi je tak druhým lékem, který se alespoň v USA dá proti Alzheimerově nemoci sehnat. V praxi to znamená, že pacienti užívající tento lék v raných stádiích nemoci mohou být delší dobu v tomto stádiu a zůstanou soběstační a příčetní bez nutné asistence dalších osob.

Během klinických studií byl lék Laqembi testován jen na pacientech nacházejících se v počáteční fázi, takže není zcela jisté, jaké účinky bude případně mít v dalších fázích nemoci. Celkový počet pacientů, kteří prošli klinickou studií, je 1 795. Léčba tímto lékem pak není vůbec levná a stojí v přepočtu asi 582 000 Kč za rok. Zástupci obou společností vyvíjejících Leqembi se nyní shodují, že druhým krokem je zajistit, aby jejich lék byl dostupný co největšímu počtu pacientů.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Lék zpomalující příznaky Alzheimera dostal schválení FDA, je účinný a bezpečný

Úterý, 11 Červenec 2023 - 18:18 | Jack FX | Ať si klidně mínuskujou, jestli jim vakcína...
Úterý, 11 Červenec 2023 - 10:12 | sumix | Koukám podle těch mínusů, že jsi asi píchnul do...
Pondělí, 10 Červenec 2023 - 18:45 | Jack FX | Co to znamená, že lék je účinný a bezpečný?...

Zobrazit diskusi