CDR.cz - Vybráno z IT

Oheň na Orionu: Záhada štítu, která zůstává neodhalena

Zdroj: Shutterstock

V roce 2021 se NASA mohla pochlubit úspěchem mise Artemis I. Raketa Space Launch System a kosmická loď Orion předvedly téměř bezchybný nepilotovaný let, který je zavedl kolem Měsíce a zpět na Zemi. Tento úspěch nastavil laťku pro Artemis II.

Když se však kapsle vracela zpět do atmosféry Země, štít se odlupoval - abloval - jinak, než předpovídaly počítačové modely. Během návratu mise Artemis I došlo k neočekávanému odchlípnutí většího množství spáleného materiálu ze štítu, a to navíc nerovnoměrně.

Štít Orionu je vyroben z materiálu nazvaného Avcoat, který je navržen tak, aby se odpařoval při prudkém vstupu do atmosféry rychlostí 25 000 mil za hodinu (40 000 km/h). Při návratu z Měsíce se Orion setkal s teplotami až 5 000° Fahrenheit (2 760° Celsius), což je tepleji, než co zažívají kosmické lodě při návratu z nízké oběžné dráhy Země. Přes problémy se štítem bezpečně přistál v Tichém oceánu.

Zdroj: Shutterstock

Amit Kshatriya, který dohlíží na vývoj misí Artemis v NASA, uvedl, že agentura stále hledá základní příčinu problému se štítem. Manažeři si chtějí být jisti, že příčině dostatečně rozumí, než budou pokračovat s Artemis II, která pošle astronauty Reida Wisemana, Victora Glovera, Christinu Koch a Jeremyho Hansena na 10denní let kolem odvrácené strany Měsíce.

V lednu NASA oznámila zpoždění startu Artemis II z konce roku 2024 na září 2025, z velké části kvůli nevyřešenému vyšetřování tohoto problému se štítem. “Stále jsme uprostřed našeho vyšetřování výkonu štítu z Artemis I,” řekl Kshatriya v pátek na schůzce s výborem NASA Advisory Council. Inženýři provedli testy štítu v menším měřítku ve větrných tunelech a zařízeních s obloukovým proudem, aby lépe porozuměli, co konkrétně vedlo k nerovnoměrnému ohoření na Artemis I. “Blížíme se k finální odpovědi ohledně této příčiny,” dodal Kshatriya.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Oheň na Orionu: Záhada štítu, která zůstává neodhalena

Žádné komentáře.