CDR.cz - Vybráno z IT

Provoz AI na telefonech vyžaduje obrovské množství paměti RAM, varuje Google

Zdroj: Shutterstock

Google nedávno oznámil, že provoz umělé inteligence (AI) na telefonech může být náročné pro operační paměť RAM. Tento krok odhaluje potřebu vyšší kapacity paměti pro běh AI modelů na zařízeních, což může mít vliv na budoucí vývoj mobilních technologií.

V březnu letošního roku Google představil své nejnovější modely smartphonů, Pixel 8 a Pixel 8 Pro, a s nimi i nový model umělé inteligence nazvaný "Google Gemini". Překvapivě však jen Pixel 8 Pro byl vybaven tímto novým modelem AI, zatímco menší verze Pixel 8 byla vynechána. To vyvolalo otázky ohledně příčin této disproporce, zvláště vzhledem k tomu, že Pixel 8 byl původně prezentován jako zařízení zaměřené na umělou inteligenci.

Nicméně, nedávno Google oznámil, že menší Pixel 8 dostane nový model AI, avšak s omezenými možnostmi. Toto rozhodnutí bylo zdůvodněno nižší kapacitou paměti RAM v tomto modelu, která by mohla negativně ovlivnit uživatelský zážitek. Zatímco Pixel 8 Pro disponuje 12 GB RAM, menší Pixel 8 má pouze 8 GB, což je podle Googlu limitujícím faktorem pro běh některých AI funkcí.

Seang Chau, viceprezident Google pro software a služby, vysvětlil toto rozhodnutí jako snahu udržet kvalitu uživatelského zážitku. Jedním z klíčových prvků, které vyžadují trvale vyšší kapacitu paměti RAM jsou tzv. „chytré odpovědi", které se snaží automaticky generovat textové reakce.

Zdroj: Shutterstock

Navzdory snahám o zajištění dostupnosti nových AI funkcí na telefonech, existuje zjevný konflikt mezi kapacitou paměti RAM a možností telefonů. S nástupem aplikací vyžadujících stále větší množství paměti, je otázkou, zda je dostatek prostoru pro integraci rozsáhlých AI modelů.

Google také spolupracuje s jinými výrobci telefonů, jako je Samsung, aby zavedl své AI modely i do dalších zařízení. Toto široké nasazení AI v mobilních zařízeních ukazuje směr, kterým se budou mobilní technologie ubírat, a zdůrazňuje význam paměti RAM pro budoucí funkce a aplikace.

Nicméně, s rostoucím využíváním AI na telefonech se také zvyšuje potřeba transparentnosti stran toho, jakým způsobem jsou tyto modely využívány a jak ovlivňují uživatelský zážitek. Uživatelé se tak mohou ocitnout ve složité situaci, kdy musejí zvážit, zda přijmou vyšší nároky na paměť RAM ve prospěch rozšířených AI funkcí, či upřednostní lepší výkon a větší prostor pro aplikace.

Diskuse ke článku Provoz AI na telefonech vyžaduje obrovské množství paměti RAM, varuje Google

Úterý, 2 Duben 2024 - 21:27 | Honza1616 | Že by svítalo na lepší časy ? Vtipné je že...
Úterý, 2 Duben 2024 - 18:43 | RedMaX | Google kecá jako vždy. Největší žrout paměti je...
Úterý, 2 Duben 2024 - 11:55 | Kert | Jsme snad u Apple? Bavíme se o 20 dolarech za 4...

Zobrazit diskusi