CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Acer: Trh je androidích tabletů nasycen, zákazník se bude dívat více po Windows

To by nejdřív výrobci museli přestat chtít za tablet pro Windows dvojnásobek při stejném hardwaru. Všichni se pokouší na win tabletech napakovat a nikomu nedochází, že to nemůže fungovat. Tablety jsou asi jediná možnost, jak prodat 32 GB flash paměti za čtyři tisíce místo za šest stovek (v korunách).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono je to jasne ..... kdo ho chce, tak zaplati. Lidi jsou ovecky, to nezapomen ...... chteli by ho vsichni, ale jen malo lidi na nej ma ....... takze si letos koupi za 5 android, pristi rok za 5 windows, misto aby si rovnou koupil windows za 7:) A o tom to je, vyrobce proda dve zarizeni, vydela dvakrat ..... stejne tak maji dnesni windows tablety jen 2GB ram ...... prece nedaji moznost mit 4 nebo nedejboze 8GB, kdyz by to museli dat jen o par kacek draz a cloveku by to vydrzelo jak PCcko:o) Proc se asi neprodavaji PCcka? Jednak jdou dilci casti upgradovat a jednak muze mit 5 let stare PC porad spickovy HW ..... toho se musi vyrobci budou snazit za kazdou cenu vyvarovat:) Kdyby sis koupil 8" baytrail tablet s 8GB ram, 128GB SSD, digitizerem, FHD displejem, 3G, vydrzi 10 hodin a vahou 350g, moznosti vymeny baterky a moznosti si dokoupit klavesnicovy dock ..... tak by sis v pristich 5 (mozna dyl) letech zadny tablet nebo notebook proste nekoupil a zase by byly podobne ANALyzy, jak prodeje klesaji ..... tomu se budou snazit co nejdyl vzdorovat. Ale samozrejme, ze to za par let dospeje do bodu, kdy takovy tablet koupis v obchode, tak se to bude muset zacit delat s projektorem do hodinek nebo neco takoveho jako dalsi stupen vyvoje:)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

BayTrail-T na nasadenie v tabletoch podporuje max 2GB RAM na kanal (3740 a 3770 maju vsak 2ch), takze 8GB RAM tam nedas. Neviem ci sa vobec robi 128GB eMMC ale ak aj ano, tak oproti "klasickemu" ssd to taktiez nie je vyhra. Takze to co popisujes je realne len s BayTrail-M.

A preco nepredavaju tieto tablety so 4GB RAM? No skus hadat... lebo by kanibalizovali predaje 2 - 3 x drahsich IB/Haswell tabletov. Ja som si to uvedomil, ked po vyskusani vsetkych vyvojovych nastrojov, ktore pouzivam som prisiel na to, ze ako mobilnemu stroju tomu vazne chyba len vacsia operacna pamat (netreba sa samozrejme snazit kompilovat "60 projektovy solution" vo VS so zapnutym code analyst a stylecop lebo toto zabije aj desktopovu i5 na niekolko minut). Presne s tym suvisi aj blokovanie UEFI napr. na Transformeri len na 32 bit OS - Ak by mal T100TA 4GB RAM a moznost nahodit 64bit OS, tak je to koniec predajov drahsich tzv. "premium" strojov > predava sa totiz verzia 64GB eMMC + 500GB v klavesnici a to je vzhladom na svoju mobilitu a vydrz v "tablet mode" uplne brutalny nastroj za tu cenu - len ta pamat a UEFI...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Presne to rikam, to je marketingove pravidlo cislo jedna. Ja se dlouho divil, ze windows tablety nejsou na scene a ono to vlastne dava perfektni smysl. Nejdriv lidi prekrmi jednoduchymi a jednoucelovymi tablety ..... pak to zacnou "vylepsovat" jadrama az se dostanou k osmi, coz je takova rekneme magicka hranice. 16 uz je dvouciferne cislo a nikoho nezajima. A pak nastoupi skutecne tablety, ktere jsou navic hrozbou, protoze jdou, na rozdil od androidu, lehce updatovat softwarove a HW jsou na tom lip nez vetsina PC (kdyz se veme v potaz kolik zoufalcu ma jeste obskurni XP, tak ty baytraily jsou hi-end).
Ale samozrejme nenabidnou hned plny knedlik, ale musi se k nemu dopracovat. Plny knedlik samozrejme nabidnou specializovane firmy a ty tablety stoji od 50k nahoru, takze z rise snu. Tak ta budou postupne inovovat. Ale je tam proste to riziko, ze kdyby vydali tablet s 8GB ram, 512GB SSD a za rozumnou cenu, tak si ten clovek dalsich 5 let nic nekoupi. Vyrobci maji to "stesti", ze tablety nejsou jako PC a nejdou upgradovat, bohuzel jdou upgradovat softwarove, na coz budou jiste na microsoft tlacit. Vemu treba killer featuru (aspon ja to tak vidim) bitlocker na W8.1 i v nepro tabletove verzi. Ale ma to hromadu omezeni, kdy treba pamet musi byt fyzicky nevymenitelna (FAKT TO TAK JE!) z duvodu bezpecnosti a vytazeni klicu zmrazenim pameti .... ale ve skutecnosti asi kazdy citi, ze duvod je uplne nekde jinde:) Vetsina starsich clovertail tabletu sice upgraduje na W8.1, ale bitlocker nerozchodi, tak uz jsou aspon takhle "nuceni" do upgradu HW. Je to svinstvo, ale je to tak no .....
Aspon, ze MS na tech osmickach fakt zamakal a to jakoze vyznamne. Totiz i jen s 2GB ram je ten tablet perfektne pouzitelny a jak rikam, ja tam bezel i W7 x64 i backtrack na krekovani wifin ve vmwaru a naprosto v pohode! Takze ono to staci, na to co je ten tablet tak maximalne. Ale kdyz k tomu pribude dock a bude se to dat pouzivat i jako notebook/ultrabook, tak bude aspon 4GB ideal.
Jako v soucasnosti vidim na ceskem (a vlastne i celosvetovem) trhu jen jediny pouzitelny tabletPC pod 10" ... miix2 8" 3G 64GB:)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

to nie je pravda. Win tablety su drahsie aj preto, lebo Win ma stale vyssie naroky na HW ako Android. Zober hocijaky androidovy tablet rovnakej znacky s podobnymi parametrami ako Win tablety co sa predavaju za 300e a zistis ze stoji skoro rovnako.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je stejný nelogický blud jako tvrdit, že trh stolních a pracovních PC je win přesycený a právě proto si budou všichni pořizovat Linux. Pokud si pamatuju, tak jsem na tučňáka před mnoha lety přešel, protože mě vyhovoval mnohem víc jak windows a ne proto, že jednoho bylo málo a druhého hodně. Takhle po přece nefunguje. Divný je, že jim takový vize akcionáři žerou...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Presne to same hned napadlo me. Jestlize je trh presycen Androidem, tak to spis naopak znamena, ze tam uz neni moc mista pro ostatni a nez se trh bude orientovat na ostatni. Spis si myslim, ze Acer tim chce rict, ze na Androidim trhu je obrovska konkurence a pro vyrobce je obtiznejsi nabrat zakaznika na hul, obzvlast pokud jeho hardware neni nicim vyjimecny, coz Acer rozhodne neni a zapada mezi sedy zbytek. Takze titulek clanku by mel spis znit: "Acer: Trh je androidích tabletů nasycen, výrobce se bude dívat více po Windows". Tady nejde vubec o zakaznika... ale jen o jeho penize.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Acer nám naprosto jasně sděluje: Microsoft nám dal Windows zadarmo, aby ten bastl vůbec udal, tak doufáme, že se to teď bude prodávat. No zbytečná naděje, nevidím důvod proč do toho jít.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V aceru má někdo halucinace.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Spíš berou "kvalitní matroš". Pokud je trh nasycen, vyhraje produkt s nejlepšími vlastnostmi, připadně bohužel marketingem, nikoli jiný produkt, navíc dražší ...
To je jako říkat trh se židlemi je nasycen, zákazníci začnou do kuchyní kupovat křesla!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Těch zlomových roků za sebou už máme fůru. :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jednak nikdo nenahrazuje notebook tabletem a uz vubec ne tabletem s androidem, to je proste lez, blbost, nesmysl.
Android se nerozsiril proto, ze by byl levnejsi (to by se uz davno rozsiril linux), ale jednoduse proto, ze v dobe boomu tabletu byl dostupny (neexistovaly W8) a hlavne proto, ze jedina moznost byl ARM, jelikoz v x86 nebyl poradny procesor. No a za dalsi je urcite duvod i ten, ze vyrobci proste inovujou a nevyrabeji spickove veci hned, ale dopracovavaji se k nim postupne, aby prodali vic zarizeni a nutili uzivatele k upgradu. Zacali pomalyma androidama, pridali 16 nebo kolik jader, takze je to o trosicku rychlejsi .... ted budou vyrabet x86 s windows .... za rok vymysli, ze k tomu pribali wacom digitizer ..... pak FHD displej ...... moznost 3G ..... moznosti vic jak 32GB SSD ..... vic jak 2GB ram ....... no a furt muzou tzv. "inovovat". Androidy uz jsou z pohledu inovaci mrtve a uz i ultraBFU zacalo dochazet, ze 8 jader v mobilu je kokotopicovina, takze uz neni na co lakat. Posledni zachvev byly ohnute displeje ....
Proste microsoft prisel jako prvni (a zatim jediny) s OS, ktery je mozne zcela ovladat a konfigurovat dotykem, prisel s vlastnim dotykovym RT subsystemem, ktery umoznuje jednoduse vyvijet bezpecne mobilni aplikace, intel prisel s CPU, ktery mnohonasobne ve vsech ohledech prekonava ARM konkurenci. Tohle uz je tu sice druhym rokem, ale porad se vyrobci soustredili na android, protoze se proste prodaval .... nebyla to nahrada za notebook ani nahodou, jen doplnek ..... ted prvni kdo naskoci do vlaku se SKUTECNYMA tabletPC, tak bude mit zase o odbyt postarano, protoze tabletPC muze pri spojeni s klavesnicovym dockem skutecne nahradit notebook a tak lidi budou kupovat dalsi zarizeni a presne o to vyrobcum jde. Samozrejme, ze to budou zdrzovat co se da a budou delat zarizeni typu W3/4 a ne W510/710 a doufat, ze si lidi krom plnohodnotenho tabletPC, ktere bez docku notebook nenahradi, koupi jeste v mezidobi nejaky ten notebook ..... ale ve finale to bude konvergovat k 2v1 zarizeni typu Wx10, ktere budou jednak plnotucny tablet a jednak plnotucny notebook.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Par tyzdnov do zadu som zacal hladat nejake win tablety, lebo uz konecne zacali vyzerat schopne aj vdaka Baytrailu, bohuzial zasa je do take nedomrle ako aj Android produkty. Je velka skoda ze Baytrail, mam pocit ze umelo, je locknuty na 32bit windowsy (asi aby nekonkuroval drahsim modelom) to je docela blbe.Zasa MS Surface Pro je fakt super tablet a skoda ze nikto iny nerobi tablet s digitizerom ale zasa ta cena a dostupnost to dost zabijaju. A co uz vobec nepochopim je ze prakticky ziaden win tablet nema gps a mnohym chybaju senzory ktore su bezne na Androide.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim, miix2 8" 3G ma vsechno, krom digitizeru. Sice se k tomu da dokoupit ten original kryt, ktery je sam o sobe na hovno, ale ten stylus je vcelku pouzitelny, neni to to typicke kapacitni kopyto. Bohuzel jsem narazil na kousek, kde ten moc nefunguje, asi je malo citlivy displej.
3G, GPS vsechno ma. Locknuty jiste neni, problem je, ze ma jen 2GB ram, takze 64bitove by byly k nicemu. Ale normalne muzes pustit 64bitove windows ve vmwaru a jede to jak vino:)
Da se rict, ze jedina nevyhoda je halfHD displej, ale zas na 8" to nevadi, ale jako bylo by cool mit FHD, co uz:) A ma teda jen jeden maly repracek, ktery hraje samozrejme v ramci moznosti tabletu prumerne dobre, ale kdyby byly dva repracky zepredu, jiste by to bylo o necem jinem. Kazdopadne je ale fakt, ze je to jediny 8" tabletPC, ktery je pouzitelny.
Osobne neuznavam, kdyz to nema aspon volitelne 64GB SSD a aspon volitelne 3G. Tablet ma byt mobilni zarizeni a 3G ho degrafuje k domacimu pouziti, takze k cemu? Ty 3G ale pak vetsinou GPS maji.
Sufrace je mizerny tablet, ale skvely ultrabook. Vydrz na tablet neni optimalni, hmotnost uz vubec ne, zato pro ultrabook je to spicka, navic za smesne nizkou cenu (oproti jinym ultrabookum). Jenomze jsou to pitomci nebo proste vypocitavci, ze 3G verze surfacu prichazi az nyni, po dvou letech, OMG ..... kdyby udelali baytrail verzi s pasivnim chlazenim a drzeli se rozumnych cen, tak je to bomba.

Kdyz se to veme kolem a kolem, tak na trhu je mozna vetsi vyber windows tabletu nez tech s androidem. S androidem je to bud do dvou tisic (coz si myslim, ze jsou jedine androidy, co se vyplati koupit) naproste kramy na max. prohlizeni webu, ale co taky jineho s tabletem delat ze? Pak jsou to nesmysly za totalne idiotske ceny, ktere by koupil jenom uplny pitomec ... to jsou android tablety za 8-10 a vic, v naproste vetsine domena samsungu ..... a pak je nejaka stredni cesta, ktere jsou, rekneme, pouzitelne kolem 4-5 tisic, ale ja bych si takovy nekopil, kdyz od 7 uz jsou tabletPC (s windows), coz je uplne jina liga.
Kdyz pominem tu tamtungovou kategorii predrazenych smejdu, tak zbyde cinsky odpad a rada tabletu, co maji bud 4jadrovy snapdragon nebo 4jadrove neco jineho a vesmes stejne parametry a vesmes bez 3G, takze ten vyber je podobny jak u windows.

Kdyz to vemu poporade:
dell venue 8 pro: u nas ma jen 32GB ram, zatim nema 3G (pry bude mit, ale uz to pisou pul roku), ma lepsi a presnejsi pero s baterkou (sice to neni wacom, ale lepsi nez kapacitni kopyto)
acer iconia w4: typicky bez 3G, TN displej atd
toshiba encore: tezky, u nas nedostupny, asi bez 3G
Lenovo ThinkPad 8: bez 3G bez digitizeru
Asus VivoTab Note 8: spickovy tablet ... bohuzel bez 3G a jen 32GB ram .....

Vsechno parametry na picu .... lidi koupi a za pul roku kupujou znova az to dodaji .... vsechny navic maji jen 2GB ram. U 10" uz se da vybrat, ale ja 10" nechcu, je to moc velke, nevejde se do kapsy.
Jak rikam, 8" je nejlepsi miix2 3G 64GB za 10ku. Je to slusna cena za to, co clovek dostane, ale klidne bych dal 20, kdyby mel FHD displej, digitizer a 4GB ram ..... ale jak rikam, oni vi, ze za pul roku az rok vyjde presne takovy a ja za nej vystriknu dalsi desitku nebo patnactku ....

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

No ved to. Konecne sa to rozbieha ale furt kazdy z modelov je nejak dodrbany. Inak viem ze sa da na baytrailovych spustit 64bit vo vmwari ale to proste neni ono (tak isto tie 4gb ram by sa hodilo). Problem je to ale asi skor marketingovy ako technicky. Podla mna ako som uz pisal to bude tlak zo strany MS aby baytrailove tablety nepodrazali Surface Pro (keby mali povolene 64bit win boot , 4gb ram a digitizer tak PRO je uz uplne nanic). Je fakt ze Surface Pro je na tablet uz dost tehla ale zasa to ma vyssi vykon a uz sa to da v pohode porovnavat s ultrabookom (nehovoriac o takych drobnostiach ktore ma potesili ze ma napriklad displayport takze v pohode utiahne aj 30" lcd kdezto baytrailove maju iba minihdmi). 3G a GPS, ako vravim tam je zmetok. Niekde vyrobcovia pisu ze maju aj take aj take modely ale zasa niesu dostpune. Skoda uz som chcel ist do ThiknPadu Tablet 8 alebo Miix 2 8 ale stale by tam boli kompromisy. Radsej este pockam, snad sa vyrobcovia spametaju (v podstate mam pocit ze tu iba Lenovo)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Este jedna vec je celkom husta. Ma MS Surface Pro sa da rozbehat Hackintosh - Mac OSX pre neApplacke pc. A podla vsetkeho funguje velmi dobre a dokonca sa aj celkom dobre ovlada. V MacOSX je podpora touch a existuje aj vyborna aplikacia ktora to rozsiruje na multitouch a rozne gesta. Docela by ma zaujimalo ci niekedy Appl spravy nejaky iPad Pro s full MacOSX, lebo podla tohto vyze MacOS X viac ako pouzitelny aj na tabletoch.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moje prvni zkusenost s Windows 8 mi zprostredkovala koupe aceru v5 122p s amd apu ctyrjadrem A6-1450, vykonostne nekde na urovni baytrailu + lepsi gpu. Luxusni touchscreen a IPS HD display, pekne poskladany do kupy, lehky tenky a za 10 tis kc v prepoctu... Musim rict, ze Windows 8 jsou prvni windows z kterych sem vylozene nadseny, Metro UI krasne plynule a appky super pouzitelne, hlavne se mi libi pouzivani tech multioken, krasne 'scaluji' takze muzu mit vedle desktopu appku s live TV atd... Ted uz si dokazu predstavit, ze jestli budu mit potrebu si nekdy zase koupit tablet, tak to bude windows 8 tablet, ale tady ten acer toucscreen mi zatim vyhovuje i vice nez tablet, luxusni klavesnice + kdyz ho pouzivam v leze tak ho mam zhruba na hrudniku a nemusim nic drzet, proste ten display stoji... :-] Nicmene jsem potreboval i nove windowsy na moje hi end mini itx s i7 4670k a po seznameni se s nima na aceru byly osmicky jasna volba, vubec mi nechyby nejake ty featury z windows 7.... Naopak, chybely by mi ted tech spousta pouzitelnych appek v Metru. Takze jo, plnohodnotne Windows 8 na tabletu s baytrail nebo amd apu je urcite dobra volba, ne-li ta nejlepsi v dnesni dobe a vrele doporucuji ten Acer v5 122p jako levny uvod do sveta windows 8 na touchscreenu a metra.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, já osobně nemám nic proti Windows v počítači, tam bych jiný systém nechtěl, je to ze zvyku, ale v tabletu jsem na vážkách. Windows mám celkem rád z počítače, Android z mobilu. Ale co z toho je lepší v tabletu? Našel jsem na toto téma více článků, ale vždy mi připadalo, že lepší je ten, který autor sám používá (viz tady: https://vas-pomocnik.cz/tablety Android staví nad Windows). Má s tím někdo z vás osobnější zkušenost, kterou by mi zprostředkoval? Děkuji :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.