CDR.cz - Vybráno z IT

NASA se již připravuje na první let Starlineru s posádkou

Zdroj: Shutterstock

NASA se po letech příprav a odkladů blíží k historickému okamžiku - vypuštění svých prvních astronautů na palubu kosmické lodi CST-100 Starliner od Boeing. Tato mise symbolizuje spojení technického úspěchu a lidské odvahy, které posouvá lidstvo blíže k průzkumu vesmíru.

Tento důležitý krok směrem k cíli byl zdůrazněn nedávným vstupem dvou členů posádky, astronautů NASA Butcha Wilmorea a Suni Williamsové, do karantény, což je standardní postup před odletem, který má zajistit zdraví a bezpečnost astronautů před jejich misí na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Karanténa představuje nezbytné opatření pro stabilizaci zdraví posádky a minimalizaci rizika infekcí, které by mohly ohrozit úspěch mise. Během tohoto období jsou astronauti odděleni od ostatních a omezují svůj kontakt na virtuální interakce, aby se minimalizovala možnost přenosu jakýchkoli infekcí. Rodina a vybraní členové týmu mají výjimku a mohou s astronauty komunikovat tváří v tvář za dodržení přísných bezpečnostních opatření.

Zdroj: Shutterstock

Wilmore a Williamsová se chystají na palubu Starlineru na raketě Atlas V ULA ze Space Launch Complex-41 na Cape Canaveral Space Force Station na Floridě. Tato mise, součást programu komerčních posádek NASA, je krokem směrem k historickému okamžiku, kdy se stanou prvními lidmi, kteří budou létat na Starlineru.

Tato mise následuje po dvou předchozích letech Starlineru, z nichž první nedosáhl Mezinárodní vesmírné stanice kvůli technickým problémům. Avšak po provedení nezbytných oprav a vylepšení byla loď úspěšně vyslána na dráhu v roce 2022 a bez problémů se připojila k ISS.

Nyní, po další práci na vylepšení Starlineru, je NASA připravena posunout své hranice a využít tohoto vozidla k letu své první posádky. Úspěšný první let Starlineru s posádkou by poskytl další možnost dopravit astronauty na oběžnou dráhu, vedle již provozované kapsle Crew Dragon společnosti SpaceX.

Diskuse ke článku NASA se již připravuje na první let Starlineru s posádkou

Žádné komentáře.