CDR.cz - Vybráno z IT

Biden podepsal prodloužení kontroverzního programu FISA na další dva roky

Zdroj: Shutterstock

Prezident Biden podepsal kontroverzní opatření, které prodlužuje program FISA na další dva roky, což vyvolalo rozsáhlé diskuse ohledně ochrany soukromí a pravomocí zpravodajských agentur. Rozhodnutí Senátu o prodloužení oddílu 702 signalizuje stále trvající nejednotnost v otázce dodatků a potřebě nápravy problémů programu.

Tento krok vyvolal vlnu diskuzí ohledně ochrany soukromí Američanů a rozsahu pravomocí zpravodajských agentur. Oddíl 702 zákona FISA, který umožňuje shromažďování zpravodajských informací o zahraničních cílech bez soudního souhlasu, byl prodloužen, přičemž výměny komunikace s osobami mimo USA mohou zahrnovat i záznamy Američanů.

Hlasování Senátu o prodloužení paragrafu 702 skončilo těsně. Zatímco platnost této části zákona měla vypršet, byla nedávno prodloužena do dubna 2025. Přestože prodloužení bylo schváleno, existují rozpory ohledně navrhovaných dodatků, což signalizuje, že téma ochrany soukromí a pravomocí zpravodajských agentur nadále budí pozornost a diskuzi. Kongres se nakonec dohodl na dvouletém prodloužení oddílu 702, přestože původní lhůta byla pět let. Prošel s poměrem hlasů 60:34.

Zdroj: Shutterstock

Opatření vyvolalo silnou reakci ze strany občanských organizací a aktivistů. ACLU vyjádřila hluboké zklamání nad rozhodnutím a zdůraznila potřebu nápravy nejproblematičtějších aspektů programu. Kia Hamadanchy, hlavní politický poradce ACLU, označil schválení zákona za hrozbu pro občanské svobody a zdůraznil potřebu zajistit odpovědnost zpravodajských agentur a dodržování slibů o nápravě.

Navzdory prodloužení tohoto programu se očekává, že otázka ochrany soukromí a rozsahu pravomocí zpravodajských agentur nadále zůstane aktuální. Diskuze o potenciálních dodatcích a nápravách stávajícího systému bude pravděpodobně pokračovat v blízké budoucnosti, jak se politici a občanská společnost budou snažit vyrovnat s rostoucími obavami o soukromí a občanské svobody v digitálním věku.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Biden podepsal prodloužení kontroverzního programu FISA na další dva roky

Pátek, 26 Duben 2024 - 10:39 | DRK | Obávám se že to je klasická ukázka pokrytectví....
Úterý, 23 Duben 2024 - 15:27 | eXponencial | asi tak
Úterý, 23 Duben 2024 - 12:28 | Gojko Klatić | Myslíš evropské nohledy, včetně NÚKIB a Fialy,...
Úterý, 23 Duben 2024 - 10:25 | Robin Seina | A jak je tohle domácí americké politikaření...
Úterý, 23 Duben 2024 - 10:16 | Milan Jelito | jj zakazali jsem Huawei, protoze pry delal/mohl...

Zobrazit diskusi