CDR.cz - Vybráno z IT

FDA schválila první trvalý glukózový monitor. Je dostupný i pro nediabetiky

Zdroj: Shutterstock

FDA schválila první kontinuální glukózový monitor, který je dostupný bez lékařského předpisu. Dexcom Stelo Glucose Biosensor umožňuje uživatelům monitorovat hladinu glukózy v krvi pomocí mobilní aplikace a senzoru vloženého do horní části paže.

Systém se spáruje s mobilní aplikací, která zobrazuje měření hladiny glukózy v krvi uživatele a trendy každých 15 minut. Společnost navrhla zařízení speciálně pro dospělé starší než 18 let, kteří nepoužívají inzulín, jako například ti, kteří mají cukrovku a léčí ji pomocí perorálních léků, a nebo ne-diabetici, kteří si dávají pozor na svůj příjem cukru. Může to být skvělý nástroj pro lidi s inzulínovou rezistencí, včetně jedinců s PCOS a dalšími metabolickými problémy, které zvyšují pravděpodobnost vzniku cukrovky v budoucnosti. Obecně může uživatelům poskytnout vhled, aby lépe porozuměli, jak potraviny, které konzumují, a pohyby, které provádějí, ovlivňují jejich celkové zdraví.

Zdroj: Shutterstock

I když CGM nejsou nic nového, staly se loni na sociálních médiích módním trendem ve zdravotní péči a dokonce je začali používat i ne-diabetici. FDA tím, že schválila Stelo, činí monitory přístupnějšími než kdy jindy. "CGM mohou být silným nástrojem k monitorování hladiny glukózy v krvi," uvedl Jeff Shuren, MD, ředitel Centra pro zdravotnická zařízení a radiologické zdraví FDA.

"Dnešní schválení rozšiřuje přístup k těmto zařízením tím, že umožňuje jednotlivcům koupit si CGM bez zapojení zdravotnického poskytovatele. Poskytnutí cenných informací více jednotlivcům o jejich zdraví, bez ohledu na jejich přístup k lékaři nebo zdravotnímu pojištění, je důležitým krokem vpřed při posilování rovnosti zdravotní péče pro pacienty v USA."

Stelo bude k dispozici od tohoto léta. Každá náplast je určena na používání kolem 15 dnů, než ji uživatelé budou muset nahradit. Společnost Dexcom zatím nezveřejnila, kolik by to mohlo stát, ale řekla, že Stelo bude "poskytovat možnost pro ty, kteří nemají pojištění pro CGM."

Diskuse ke článku FDA schválila první trvalý glukózový monitor. Je dostupný i pro nediabetiky

Pátek, 8 Březen 2024 - 01:02 | roob | nastreli ti to do koze taky senzor, ktory vydrzi...
Čtvrtek, 7 Březen 2024 - 20:43 | gepard | Chápu to správně, že se jedná o kulatou plošku,...
Čtvrtek, 7 Březen 2024 - 14:40 | mejla76 | Přesně. Pořád jsem čekal že se dozvím něco o tom...
Čtvrtek, 7 Březen 2024 - 13:50 | melkor | ".. kontinuální glukózový monitor, který je...

Zobrazit diskusi