CDR.cz - Vybráno z IT

Google exceluje: Má nástroj, který ukazuje spotřebu elektřiny a uhlíkovou stopu

Zdroj: Shuttestock

Projekt Electricity Maps, odstartovaný v roce 2016, se stal klíčovým zdrojem pro společnosti jako Google a Samsung při dosahování udržitelných cílů. S nedávným financováním ve výši 5,4 milionu dolarů má potenciál posunout své služby a informace na vyšší úroveň.

Tyto digitální mapy nejsou jenom vizuálním nástrojem, ale i důležitým prvkem pro podnikové rozhodování. Nedávno získal projekt financování ve výši 5,4 milionu dolarů, což posune jeho rozvoj a podnikání na novou úroveň.

Zakladatel projektu, Olivier Corradi, původem z Francie a Dánska, zahájil tento projekt zájmem o výrobu a spotřebu elektřiny. Dnes projekt sleduje v reálném čase data o výrobě elektřiny ve více než 50 zemích, což je nezbytné pro pochopení mixu energetických zdrojů a jeho uhlíkové intenzity.

Zdroj: Shutterstock

Důležitým aspektem digitálních map je sledování toku elektřiny, což umožňuje určit, odkud elektřina pochází a jaká je její uhlíková stopa. Tato informace je klíčová pro optimalizaci spotřeby a minimalizaci dopadu na životní prostředí. Toto téma je také stále aktuálnější vzhledem k mezinárodně podporované teorii o elektromobilech a bezemisním provozu na silnicích. I elektromobil se ale musí někde nabít a tato elektřina pochází z elektráren. Zde je pak otázka, kolik emisí vyprodukuje daná elektrárna, aby mohl jeden elektromobil jezdit „čistě“.

Díky algoritmům strojového učení a historickým datům poskytovaným projektu mohou firmy jako Google a Samsung optimalizovat svou spotřebu elektřiny a snížit svou uhlíkovou stopu. Tyto informace jsou neocenitelné pro plánování budoucích kroků a investic do udržitelného rozvoje.

Význam elektrických map však nekončí jenom u podniků. Tyto mapy mohou sloužit i jako vzdělávací nástroj pro uživatele, kteří chtějí lépe porozumět své spotřebě elektřiny a dopadu na životní prostředí. Díky finanční injekci bude projekt Electricity Maps schopen lépe reagovat na rostoucí poptávku po inteligentních klimatických nástrojích a poskytnout uživatelům i podnikům ještě lepší služby a informace.

Diskuse ke článku Google exceluje: Má nástroj, který ukazuje spotřebu elektřiny a uhlíkovou stopu

Žádné komentáře.