CDR.cz - Vybráno z IT

Jak zapnout nahrávání hovorů na iPhone i Android?

Zdroj: Shutterstock

V minulosti jste se již možná ocitli v situaci, kdy jste potřebovali nahrát svůj telefonní rozhovor. Důvodů může být hned několik – například vám tam může šéf říkat instrukce, co máte dělat, někdo vám v telefonu popisuje cestu nebo jste se stali terčem podvodníka, kterého chcete nachytat. Každopádně se vyplatí vědět, jak se na vašem telefonu nahrávání hovorů zapíná.

Nahrávání hovorů umožňuje už nativní aplikace Telefon. Z bezpečnostních důvodů Google přehraje tón oběma stranám, který bude informovat o zahájení nahrávání hovorů. Cílem je totiž především chránit uživatele a jeho práva. Při ukončení nahrávání bude také přehrán tón oznamující ukončení nahrávání oběma stranám.

Mimo to má Google i několik podmínek pro používání nahrávání hovorů, a to:

  • Vaša zařízení musí mít minimálně Android 9
  • Musíte mít aktualizovanou aplikaci Telefon
  • Musíte se nacházet v oblasti, kde je nahrávání hovorů legislativně podporováno, protože tato funkce není k dispozici všude.

Jak nahrávat každý hovor na Androidu?

Předně je zapotřebí upozornit na platnou legislativu v jednotlivých zemích a na to, že správně by každý nahrávaný volající měl s tímto hovorem předem souhlasit. Aplikace Telefon má dokonce i několik možností nahrávání hovorů a z nich možnost nahrávat každý hovor:

  1. Vyhledejte a otevřete aplikaci Telefon
  2. Klikněte na ikonu trojtečky pro otevření „Nastavení“
  3. Zde pak vyberte záložku „Nahrávání hovorů“
  4. V této záložce je pak sekce „Vždy nahrávat“ a zde zapněte možnost „Čísla, která nemáte v kontaktech“ a následně potvrďte kliknutím na „Vždy nahrávat“

Vždy nahrávat hovory u vybraných kontaktů

Někdy může nastat situace, že máte v mobilu uložený kontakt, u kterého si raději chcete nahrávat každý jeho hovor, ať už z jakéhokoliv důvodu. I toto umí aplikace Telefon:

  1. Vyhledejte a otevřete si aplikaci Telefon
  2. Klikněte na ikonu trojtečky pro otevření „Nastavení“
  3. Zde pak vyberte záložku „Nahrávání hovorů“
  4. V této záložce je pak sekce „Vždy nahrávat“ a zde vyberete „Vybraná čísla“
  5. Zde pak zapnete možnost „Vždy nahrávat vybraná čísla“
  6. Nahoře se objeví ikonka „Přidat“, pomocí které vyberete kontakt, který chcete nahrávat a potvrdíte volbou „Vždy nahrávat“
  7. Pokud chcete nahrávat více kontaktů, musíte tyto kroky postupně opakovat. Druhou možností je otevřít příslušný kontakt a zde „Upravit kontakt“. Následně jen vyberete možnost „Vždy nahrávat hovory“

Nahrávání probíhajícího hovoru

Během právě probíhajícího rozhovoru máte přímo na displeji několik možností, jako je klávesnice, reproduktor a mimo to i možnost „Nahrát“. Toto nahrávání pak zastavíte kliknutím na „Zastavit nahrávání“. Probíhající hovor však nelze nahrávat:

  1. předtím, než hovor přijmete
  2. jestliže je probíhající hovor podržen
  3. při konferenčním hovoru

zdroj:Shutterstock

Kde naleznu nahrané hovory?

Veškeré uložené hovory pak z důvodu zachování soukromí všech zůstanou ve vašem zařízení. Naleznete je v aplikaci Telefon, kde zvolíte záložku „Poslední“ nebo pokud hledáte starší hovor, klikněte na „Historie“. Tento hovor si můžete libovolně přehrávat, sdílet nebo smazat. Smazání provedete přetažením doleva.


Nahrávání hovorů na iPhone

Apple na něco podobného bohužel nemyslel, a tak se musíte spolehnout v podstatě na aplikace třetích stran, které si stáhnete z App Storu. Nabízí se ještě řešení, kdy přepnete hovor na reproduktor a ne druhém zařízení spustíte aplikaci Diktafon. Tento způsob je samozřejmě nepraktický, zastaralý a kvalita výsledného záznamu není příliš dobrá.

Jednou z další již zmíněných možností je stáhnout si aplikaci z App Storu. Mnoho aplikací pak není funkčních dle představ, ale uživatelsky je doporučovaná TapeACall. Bohužel tato aplikace není zdarma a při prvním spuštění budete vyzváni k výběru předplatného na měsíc nebo na rok.

V dalším kroku si vyberete region Česká republika a nastavíte si možnosti zobrazování oznámení. V praxi je používání aplikace složitější, protože musíte nejdříve spustit aplikaci a přes ni zahájíte hovor, kde prozatím jsou dva účastníci – vy a aplikace. K tomuto hovoru poté dáte standardním způsobem přidat další osobu, což bude osoba, kterou chcete nahrávat.

Poté, co druhá osoba hovor přijme se spustí automaticky konferenční hovor a nahrávání se automaticky spustí. Odlišná situace nastává v případě příchozích hovorů, který si samozřejmě nemůžete naplánovat. V praxi tak musíte přijmout hovor a nenápadně a rychle otevřít aplikaci TapeACall a stisknout tlačítko nahrávání.

Na rozdíl od Androida zde není vyřešena právní stránka, protože druhá strana není informována žádným zvukovým signálem a o nahrávaném hovoru. Aplikace nicméně umožňuje správu nahrávaných hovorů, jejich přehrávání a sdílení. Kvalita nahrávky je pak obstojná a rozhodně lepší, než v případě aplikace Diktafon.

Diskuse ke článku Jak zapnout nahrávání hovorů na iPhone i Android?

Pátek, 19 Duben 2024 - 04:49 | Abox | Ano, v návodu je. Taky jsem zkoušel doporučený...
Středa, 17 Duben 2024 - 15:12 | VITACZ | Vždyť to tam není. Samsung Galaxy A53.
Středa, 17 Duben 2024 - 11:20 | Ferino | Franto a zkusil si to v praxi na svém telefonu...
Úterý, 16 Duben 2024 - 22:37 | Franta | Je to i v oficialnim navodu na google https://...
Úterý, 16 Duben 2024 - 18:15 | Milan Jelito | mel jsem tuto volbu na Xiaomi Mi 8 s Androidem 9...
Úterý, 16 Duben 2024 - 13:29 | Jan Smetana | Nope. Taková volba v Androidu u nás už dlouho...
Úterý, 16 Duben 2024 - 13:13 | Tarman | A když něco opisuješ, zkusil jsi to?

Zobrazit diskusi