CDR.cz - Vybráno z IT

Nadzvukový letoun XB-1 se chystá na první prolomení hranice zvuku

Zdroj: Shuttestock

Boom Supersonic plánuje testovat své nadzvukové letadlo XB-1 na konci tohoto roku v Mojave v Kalifornii. Tato série testů je klíčovým krokem směrem k nadzvukovému cestování. S cílem překonat rychlost zvuku se společnost systematicky připravuje a rozšiřuje letovou obálku.

"Po úspěšném prvním letu XB-1 se těším na jeho historicky první nadzvukový let," řekl zakladatel a generální ředitel Boom Supersonic Blake Scholl. "Děkujeme Federálnímu úřadu pro letectví za podporu inovací a možnosti pokračovat v testování XB-1 v oblasti nadzvukového cestování."

Schválení přichází po úspěšném zkušebním letu XB-1 při podzvukových rychlostech dvojicí zkušebních pilotů. Nyní je plánováno provést 10-20 letů před pokusem o překonání rychlosti zvuku. Během této doby bude společnost systematicky rozšiřovat letové parametry a provádět kontroly všech systémů za letu.

Zdroj: YouTube

XB-1 je zmenšenou verzí komerčního letounu Boom, nazvaného Overture, který má být schopen přepravit méně než 100 cestujících v komfortu "business class". Společnost plánuje, že letadlo bude schopno letět z Tokia do Seattlu za čtyři hodiny a třicet minut.

I přes některé problémy v testovacím plánu a roztržku s původním výrobcem motorů Rolls-Royce, má společnost Boom Supersonic již zájemce o své letouny. American Airlines a United Airlines již zadaly objednávky na několik kusů.

Tento vývoj je součástí širšího úsilí v oblasti nadzvukového cestování, včetně práce NASA na nadzvukovém tryskáči zvaném X-59 se sníženým zvukovým profilem. Boom Supersonic však zatím neposkytl mnoho detailů o tom, jak plánuje řešit problém nadzvukového boomu.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Nadzvukový letoun XB-1 se chystá na první prolomení hranice zvuku

Úterý, 7 Květen 2024 - 11:58 | DRK | Je to přesně obráceně, velká letadla převážející...
Úterý, 7 Květen 2024 - 09:13 | Honza1616 | Pokud byl malý zájem o takové cestování tak to...
Pondělí, 6 Květen 2024 - 12:50 | lev | A co Concorde? Toto není prví "prolomení...
Pondělí, 6 Květen 2024 - 09:49 | DRK | Netestovalo se toto již na koci šedesátých let a...

Zobrazit diskusi