CDR.cz - Vybráno z IT

NASA vyzývá veřejnost. Chce pomoc při sběru dat během zatmění Slunce

Zdroj: Shutterstock

Blížící se úplné zatmění Slunce přináší vzrušující příležitost nejen pro astronomické výzkumy NASA, ale i pro veřejnost, která může pomoci sbírat data a informace během této vzácné události. Sledování některých neobvyklých jevů, ke kterým dochází při úplném zatmění, může být zábavné a vzrušující i bez luxusního vybavení.

V pondělí 8. dubna se úplné zatmění Slunce stane pozorovatelným na celém území Severní Ameriky, od tichomořského pobřeží Mexika až po nejvýchodnější výběžky Kanady. Tato událost přitahuje pozornost nejen astronomů, ale i vědecké komunity a nadšenců z celého světa.

Během úplného zatmění Slunce dochází k různým neobvyklým jevům, které mohou být pozorovány i bez profesionálního vybavení. Teploty mohou klesnout, vítr se může změnit a zvířata se mohou chovat neobvykle. To vše poskytuje zajímavé možnosti pro výzkum a sběr dat.

NASA připravila několik výzkumných iniciativ a občanských vědeckých kampaní, do kterých se může zapojit kdokoli, kdo se nachází na trase totality nebo v její blízkosti. Jedním z projektů je SunSketcher, který si klade za cíl měřit skutečný tvar slunce pomocí pozorování Bailyho korálků, které se objevují během úplného zatmění. Aplikace SunSketcher je k dispozici pro iOS a Android a umožňuje snadné a přesné zaznamenávání těchto jevů.

Další možností je zapojit se do projektu Globe Observer, který sbírá data o změnách životního prostředí během zatmění. Teploty vzduchu, oblačnost a další faktory mohou být sledovány pomocí chytrých telefonů a teploměrů.

Zdroj: Shutterstock

Pro ty, kteří se zajímají o akustické prostředí, je tu projekt Eclipse Soundscapes, který sbírá informace o zvucích přírody během zatmění. Členové veřejnosti mohou zaznamenávat zvuky a sdílet svá pozorování online.

A nakonec, ti, kteří mají zájem o fotografování, se mohou zapojit do projektu Megafilm Eclipse 2024, který studuje sluneční korónu a plazmové oblaky. Sběr fotografií je otevřen pro všechny nadšence, kteří mají vhodné vybavení. Úplné zatmění Slunce je vzácná událost, která přináší mnoho příležitostí pro výzkum a zábavu. Zapojte se a buďte součástí této úžasné přírodní události!

Diskuse ke článku NASA vyzývá veřejnost. Chce pomoc při sběru dat během zatmění Slunce

Pondělí, 8 Duben 2024 - 10:48 | CyberAngel | "...na celém území Severní Ameriky, od...

Zobrazit diskusi