CDR.cz - Vybráno z IT

Tesla je v problémech. Mimo propouštění dál zlevňuje Full Self-Driving systém

Zdroj: Shutterstock

Tesla rozhodla o výrazném snížení cen svého kontroverzního softwaru Full Self-Driving o 4 000 dolarů. Tato změna přichází v kontextu dlouhodobých otázek ohledně schopností tohoto softwaru a jeho kompatibility s regulacemi. Zatímco Tesla zdůrazňuje, že současná verze FSD vyžaduje aktivní dohled řidiče a není plně autonomní, nedávné úpravy cen signalizují snahu reagovat na tržní tlaky a regulace.

Nejdříve Elon svět udivoval svými velkolepými plány. Později ale začal svět postupně pochybovat, do jaké míry je vlastně Musk schopen dostát svým závazkům a slibům. Nyní se zřejmě může potýkat s nějakými problémy, o čemž svědčí i aktuální zprávy z Tesly.

Ta se totiž rozhodla snížit ceny svého diskutabilního softwaru Full Self-Driving o 4 000 dolarů. V USA a Kanadě teď můžete získat přídavnou schopnost Full Self-Driving za 8 000 USD (nebo 11 000 USD pro kanadské zákazníky), pokud si kupujete nové auto od společnosti X. To je o něco méně než předchozí cena 12 000 USD (16 000 USD). Tesla také zrušila možnost upgradu na vylepšený autopilot za 6 000 USD pro majitele stávajících vozů, kteří však mohou nyní upgradovat na FSD za 2 000 USD.

Zdroj: Shutterstock

Asistenční funkce Tesly pro řidiče byly dlouhodobě sledovány regulátory. Ačkoliv se nazývají Full Self-Driving, zatím nedokáží plně převzít kontrolu nad vozidlem. Společnost zdůrazňuje, že aktuální verze FSD vyžaduje aktivní dohled řidiče a vozidlo tudíž není autonomní. V březnu zavedla Tesla požadavek, že její zaměstnanci musejí zájemcům předvést schopnosti FSD před tím, než si nové auto odvezou domů.

Tato poslední úprava cen přichází krátce poté, co Tesla snížila měsíční poplatky za předplatné FSD z 199 na 99 USD. Tento víkend také snížila základní ceny vozů Model Y, X a S o 2 000 dolarů každý. V průběhu Q1 2024 Tesla hlásila očekávaný pokles dodávek vozidel o osm procent.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Tesla je v problémech. Mimo propouštění dál zlevňuje Full Self-Driving systém

Úterý, 23 Duben 2024 - 23:53 | Robin Seina | Ale no tak. Dá se kritizovat konstruktivněji:...
Úterý, 23 Duben 2024 - 07:38 | RedMaX | Zase kecáš čiháku!

Zobrazit diskusi